יום שני, 30 במאי 2011

דו"ח מבקר המדינה על מעונות היום: משרד התמ"ת מפקיר ומפלה ילדי משפחות מוחלשות

הכתבה פרוטקציה במעונות היום של המדינה? לא יכול להיות , מירב ארלוזורוב , מאי 2011

בדו"ח השנתי האחרון שלו, מייחד מבקר המדינה פרק מלבב לפיקוח של משרד התמ"ת על מעונות היום (גיל 0-3) בישראל. "יש לראות בחומרה את חוסר המעש של האגף בנושא הפיקוח על המעונות, הגובל ברשלנות כלפי ההורים וילדיהם", מסכם המבקר את דעתו החריפה על פעילות האגף למעונות יום ומשפחתונים במשרד התמ"ת.

חוסר המעש של משרד התמ"ת בתחום הפיקוח על גני הילדים לגיל הרך עקבי במיוחד. כלומר, התמ"ת, עושה מעט מאוד או לא עושה דבר בהיבט של פעילות גני הילדים בישראל. כך, אף שהחוק הסמיך את התמ"ת לפקח על כל גני הילדים, המשרד פירש את החוק בדרך מצמצמת - והוא מסתפק בפיקוח רק על מעונות היום המוכרים, שמקבלים ממנו סבסוד (מעונות היום של ויצ"ו, נעמ"ת ואמונה). כך, מתוך כ-10,000 גנים לגיל הרך, התמ"ת מפקח על פחות מ-2,000. למה? ככה.

גם באותם 2,000 גנים שהתמ"ת מפקח עליהם הוא מקפיד לגלות אוזלת יד. למשל, התמ"ת לא ממש קובע מדיניות היכן ייפתחו גנים מוכרים (מסובסדים) ומדוע. פועל יוצא של היעדר המדיניות הזו הוא שבמגזר הערבי כמעט שלא קיימים מעונות יום מסובסדים (רק 2.5% ממעונות היום של התמ"ת ממוקמים ביישובים ערביים) אף שילדים ערבים הם 27% מהאוכלוסייה. אל דאגה, קיפוח דומה לא נמצא אצל החרדים - 22.5% מהמעונות המסובסדים ממוקמים ביישובים חרדיים.

מבקר המדינה גילה כי בעוד שהתמ"ת אמור לדאוג לביקורת שנתית אחת לפחות בכל גן ילדים מוכר - בפועל ב-73% מהמעונות נערכה פחות מביקורת אחת לשנה, וב-23% מהמעונות נערכה ביקורת אחת בלבד במשך חמש שנים. זאת ועוד, הביקורות שכן נערכו העלו ליקויי בטיחות ב-69% מהמעונות. אפשר להניח שבדיוק לשם כך מקיים התמ"ת ביקורות, אלא שמבדיקת מבקר המדינה עולה כי התמ"ת אינו עושה דבר עם הממצא הזה. משמע, אין מנגנון למעקב אחר תיקון הליקויים, וגם אין כל אכיפה נגד גנים שאינם מתקנים ליקויים.

חוסר המעש של התמ"ת בתחום הפיקוח הפיסי על מעונות היום תקף גם בסוגיה הרגישה של הכסף. בשנים האחרונות גדל תקציב מעונות היום המסובסדים באורח ניכר, והשנה הוא הגיע למיליארד שקל. התמ"ת אמור להקצות את הסכום הזה לסבסוד השהייה במעונות יום של ילדים ממשפחות חלשות, בהתאם למצבה הסוציו-אקונומי של המשפחה.

בפועל, התמ"ת מחפף גם כאן. משמע, אף אחד לא באמת בודק את הצהרות של ההורים בדבר מצבם הסוציו-אקונומי, המצדיק קבלת תעריף מוזל למעון יום לילדם. בדיקה מדגמית שערך התמ"ת ב-2007, העלתה כי יש משפחות שקיבלו סבסוד שלא הגיע להן, אבל התמ"ת לא הסיק כל מסקנה מהבדיקה שלו עצמו, ולא קבע תהליכי בדיקה של הצהרות ההורים.

לא רק הורים אינם נבדקים - גם המעונות המקבלים את ילדים לטיפולם אינם נבדקים. מעונות שבהם יש עודפי ביקוש של ילדים - מקימים ועדת קבלה. הוועדה, שבה יושב נציג של התמ"ת, אמורה לקבל ילדים על פי סדר עדיפות - משמע, ילדים ממשפחות חלשות קודמים. "ברם בדיקת המסמכים של ועדות קבלה ב-2009-2010", כותב מבקר המדינה, "העלתה עשרות מקרים שבהם הוועדות קיבלו פעוטות שלא לפי סדר הקדימות הראוי".

לשונו המשפטית היבשה של מבקר המדינה לא יכולה להסתיר את האמת: הגנים המבוקשים של ויצ"ו ונעמ"ת מקבלים ילדים לפי פרוטקציה, ולא לפי קריטריון סוציו-אקונומי. מדובר ב"אפליה פסולה ופגיעה באמונו של ציבור ההורים בשירות הציבורי ובנציגיו", כותב המבקר. "ראוי היה שהאגף, באמצעות נציגיו בוועדות הקבלה, ימנע מהוועדות לעשות כן מלכתחילה".

העובדות שמתאר מבקר המדינה מאירות היטב את תלונתו על "חוסר מעש הגובל ברשלנות". השאלה היחידה היא אם המציאות הזו עומדת להשתנות עתה, בעקבות חוק הפיקוח החדש על מעונות יום, של חבר הכנסת זבולון אורלב. החוק החדש קובע סטנדרטים חדשים וקפדניים לפיקוח על מעונות היום - כל 10,000 המעונות בישראל, ולא רק ה-2,000 המוכרים - ומחייב את התמ"ת לשנות מן היסוד את היקף הפיקוח שלו, וטיב הפיקוח גם כן. לא רק מספר המעונות שבפיקוח אמור לגדול פי חמישה, אלא שהתמ"ת יצטרך מעתה לבצע גם פיקוח פדגוגי (על התכנים החינוכיים בגן), פיקוח על הכשרת צוות הגן ופיקוח בטיחותי-פיסי מוקפד הרבה יותר.

תוכניות העבודה בתמ"ת, לקראת החוק החדש, נקבו בתג מחיר שלא לא פחות מ-2.5 מיליארד שקל בשל שינוי הפיקוח - כ-2 מיליארד שקל עלות חד-פעמית של הסבת מבני הגנים והתאמתם לדרישות החוק, וכחצי מיליארד שקל עלות פיקוח שנתית שוטפת.

מדובר בעלות עצומה - כמחצית העלות של הרפורמה בבתי הספר היסודיים "אופק חדש". יש מי שחושדים במספר הזה שהוא מנופח בכוונה, וכי מדובר בניסיון אלגנטי של התמ"ת לטרפד את העברת חוק הפיקוח החדש. יש מי שרואים בכך עדות למידת הפיגור של מערך הפיקוח הנוכחי של התמ"ת על גני הילדים בישראל. בכל מקרה, אפשר לקוות כי הוויכוח על התקציב לא יהיה אבן נגף לשינוי פניו של הפיקוח על הגנים ישראל, כי לא לעד נוכל להמשיך ולהשלים עם "חוסר מעש הגובל ברשלנות".

יום רביעי, 18 במאי 2011

שירותי בריאות כללית מרעילה את חבריה הקשישים בתרופות פי 5 - מסקנות מבקר המדינה דו"ח שנתי 61ב

מאי 2011 - ברופאים ללא גבולותפרק טיפול מרובה תרופות לקשישים מדו"ח ביקורת 61ב (פורסם במאי 2011) חשף מבקר המדינה כי הרופאים בקופת חולים כללית "מתפרעים" משיקולים תמוהים במתן 8 תרופות או יותר לקשישים.

שירותי בריאות כללית מרעילה את חבריה הקשישים בתרופות

בחודשים ינואר-יוני 2010, לסירוגין, בדק משרד מבקר המדינה את הטיפול הרפואי בקשישים הנוטלים תרופות רבות - שמונה תרופות או יותר. משרד מבקר המדינה בחן את שיעור הצריכה של שמונה תרופות או יותר (תרופות כרוניות ללא תרופות למצבי חולי חריפים) בקרב המבוטחים מעל גיל 75 לפי נתוני הקופות שהועברו אליו: בעוד שבמאוחדת רק 7.3% מן הקשישים מעל לגיל 75 צורכים שמונה תרופות או יותר, הרי שבכללית 34.3% מן הקשישים צורכים שמונה תרופות או יותר - פי כחמישה. פער זה מחייב המשך חקירה מעמיקה. אין זה סביר שהוא תוצאה של פערים חברתיים-כלכליים או פערי פריפריה מול מרכז. גם אם באלה טמון הסבר מסוים להבדל בשונות, היא מעוררת סימני שאלה מהותיים, נוכח העובדה שהפערים יכולים להצביע על שימוש יָתר או חָסר בתרופות. מתעורר אפוא חשש שהטיפול בקופות אינו מיטבי.


משרד הבריאות מפקיר קשישים לטיפול תרופתי פסיכיאטרי

קופות חולים ומוסדות סיעודיית, בתי אבות וכדומה מלעיטות קשישים בסמים פסיכיאטריים שונים לרבות משפחת הבנזודיאזפינים (נוגדי חרדה כגון קלונקס) על מנת שיהיו נוחים לטיפול. כתוצאה מהטיפול התרופתי הקשישים מאבדים יכולות קוגנטיביות ופיסיות כגון יכולת חשיבה, דיבור, הליכה ועוד.

הרופאים הפסיכיאטריים במוסדות הסיעודיים "מתפרעים" במתן סמים פסיכיאטרים ואין מפקח.

רופאים מומחים שמשרד מבקר המדינה נועץ בהם, מסרו כי בנזודיאזפינים כלולים ברשימת התרופות שרצוי מאוד להימנע לתִתן לקשישים. במחקרים שנעשו בארה"ב על ידי שירותי בריאות המטמיעים אי-שימוש בבנזודיאזפינים התברר כי שיעור השימוש בהם פוחת מדי שנה.
לדעת משרד מבקר המדינה, מן הראוי שמשרד הבריאות יבדוק בכל הקופות אצל קשישים את הצריכה של התרופות הפסיכוטרופיות בכלל, ואת צריכת הבנזודיאזפינים בפרט. ראוי שהמשרד יבחן את הצריכה בארץ לעומת מדינות מתקדמות בעולם, ואם יתברר לו שבארץ יש צריכת יתר, יהיה עליו לגבש המלצות טיפוליות לצמצומה.

קישורים:

יום רביעי, 4 במאי 2011

נוסחאות בגיאומטריה - מעגל

מעגל - רדיוס, שטח, היקף
מעגל - רדיוס, שטח, היקף
מעגל - רדיוס, שטח, היקף


שטח גזרת עיגול ואורך הקשת
גזרה היא צורה הכלואה בין שני רדיוסים במעגל לבין קשת על המעגל. היחס בין שטח הגזרה לכלל שטח העיגול שווה ליחס בין זווית הגיזרה לסיבוב שלם השווה ליחס בין אורך הקשת של הגיזרה לבין היקף המעגל.

-  זוית גיזרת העיגול הנשענת על הקשת ברדיאנים
אם  deg היא הזוית במעלות, אזי הזוית ברדיאנים תהיה:

שטח גזרת עיגול ואורך הקשת
שטח גזרת עיגול ואורך הקשת


יום שני, 2 במאי 2011

האלכוהול - גורם מובהק לסרטן

מאי 2011 - הכתבה "אלכוהול מקפיץ את הסיכון לחלות בסרטן" - המחקר עקב אחר מאות אלפי אנשים בשמונה מדינות אירופאיות (איטליה, צרפת, ספרד, הולנד, יוון, גרמניה, דנמרק ובריטניה), הסיק שכמעט אחד מכל עשרה (9.6%) סוגי סרטן בגברים ואחד מכל 33 (3%) סוגי סרטן בנשים יכולים להיות קשורים לצריכת אלכוהול.

הכותבים, בהנהגת מדלן שוץ, אמרו שכמות גדולה של הסרטנים קרו בגברים ונשים ששתו יותר מהגבולות המומלצים של שני משקאות סטנדרטיים ליום לגברים ומשקה אחד ליום לנשים.

משקה סטנדרטי מכיל 12 גרם של אלכוהול, והוא שווה ערך לבערך כוס יין של 235 מיליליטר או חצי פיינט של בירה.

החוקרים אמרו שהתוצאות תומכות במאמצים הפוליטיים הנוכחיים לעודד אנשים לצמצם את צריכת האלכוהול שלהם או אפילו להפסיק לשתות לגמרי, כדי לצמצם מקרים של סרטן.

"המידע שבידינו מראה שהרבה ממקרי הסרטן היו יכולים להימנע אם צריכת האלכוהול הייתה מוגבלת לשני משקאות אלכוהוליים ליום בגברים ומשקה אלכוהולי אחד ליום בנשים, שאלו הם הגבולות המומלצים על ידי הרבה ארגוני בריאות" אמרה שוץ לעיתונות.

"ואפילו יותר מקרי סרטן היו יכולים להימנע אם אנשים צמצמו את צריכת האלכוהול שלהם לרמה נמוכה מן ההמלצות או מפסיקים לשתות אלכוהול בכלל", היא הוסיפה.

כשאלכוהול מפורק בגוף הוא הופך לאצטלדהיד, תרכובת שפוגעת בד.נ.א., מה שמגדיל את הסיכון שהתאים יהפכו לסרטניים.

המחקר מכיל מידע על 363,988 גברים ונשים שנעשה אחריהם מעקב לגילוי סרטן מאז שנות התשעים. רובם היו בני 37 ו- 70 שנים כשהם נרשמו והשלימו את השאלונים המפורטים בנוגע לדיאטה שלהם וסגנון החיים. שאלונים אלו הכילו שאלות ספציפיות על הכמות, התדירות וסוג המשקאות האלכוהוליים שהם שתו, גם בזמן שגויסו למחקר וגם בעברם.

התוצאות הראו שעד שנת 2008 צריכת אלכוהול קודמת ועכשווית גרמה לכ- 21,500 מקרים של סרטן בנשים ושמונה ארצות ויותר מ- 80% ממקרים אלו (33,000) נבעו משתייה של יותר משני משקאות אלכוהוליים של בירה, יין או ספירט ליום. הסרטנים שהופיעו בנשים הופיעו בצינור העיכול העליון, הכבד, המעיים והחזה.

בגברים התוצאות הראו שעד שנת 2008 צריכת אלכוהול בעבר וצריכה עכשווית גרמו לכ- 57,600 מקרים של סרטן בדרכי העיכול העליון, המעי הגס והכבד בדנמרק, יוון, גרמניה, איטליה, ספרד ובריטניה, ויותר מחצי סרטנים אלו (33,000) נבעו משתייה של יותר משני משקאות אלכוהוליים ביום.

המחברת השותפה, ד"ר נעמי אלן, אפידמיולוגית מ- Cancer-Research-UK, מאוניברסיטת אוקספורד בבריטניה, אמרה כי מחקר זה מוסיף לעדויות הקיימות שצריכת אלכוהול גורמת לסרטן, ואף כמויות בינוניות עלולות להגביר את הסיכון.

שתיית אלכוהול, בעיקר מעבר לגבולות המומלצים, מקפיצה את הסיכון לחלות בכמה סוגים של סרטן, כך לפי מחקר אירופאי חדש שפורסם ב"מגזין הבריאות הבריטי" השבוע.

"התוצאות של המחקר משקפות את ההשפעה של השינויים בהרגלי השתייה של אנשים מלפני 10 שנים. אנשים שותים כיום יותר, וזה יכול להוביל ליותר מקרים של סרטן בעתיד", אמרה אלן.

שרה היום, מנהלת המידע לבריאות ב- Cancer Research UK, אחד התורמים של המחקר, הוסיפה:

"אנשים רבים פשוט אינם יודעים שאלכוהול יכול להגביר את הסיכון לסרטן".

המחקר צפוי לחזק את הקריאות המופנות אל הממשלה לפעול ביתר תקיפות להפחתת צריכת האלכוהול.

מקור:
"Alcohol attributable burden of incidence of cancer in eight European countries based on results from prospective cohort study."